Home Hírek . - Oldal 2

. - Oldal 2

E-mail Nyomtatás PDF
Tartalomjegyzék
.
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
Minden oldal

 

 

Advent citerazenével

Advent harmadik vasárnapján a Közösségi Ház nagytermében szép számú közönség gyűlt össze ünnepelni és egyben szórakozni is. A Szivárvány Népzenei Egyesület fő szervezésében immár 16. alkalommal került sor a Gyermek és Ifjúsági Citerazenekarok Túri Találkozójára. A rendezvény keretében az egyesület első elnöke, Csendom György emlékező gondolataiban gyermekkorának ünnepi hangulatát idézte fel, ezt követően az egyesület titkára, a neves citeratanár Csider István kívánt valamennyiünknek békés karácsonyt és meggyújtotta a városi adventi koszorú harmadik gyertyáját.

A népzenét kedvelő hallgatóságot és a találkozó résztvevőit Patkós Éva városi képviselő köszöntötte szívhez szólóan. A fellépő zenekarok színvonalas citeramuzsikáját értékelő zsűri által az országos minősítés során a mezőtúri  Méhecske zenekar Arany, a szintén helyi Tücsök citerazenekar arany és arany páva minősítést szerzett. Az elért eredményekhez ezúton is gratulálunk. Köszönjük a szervezőknek a meghitt adventi készülődést.

Karsainé Szabó Judit

MIÉNK VOLT A TÉR!

Június utolsó szombatján vérpezsdítő zeneszóra és hívogató vezényszavakra ébredtek a Szabadság tér később ébredő lakói: Pécsi Annamária vezetésével Mozdulj, Mezőtúr elnevezéssel vidám reggeli tornát mutattak be a helyi aerobic-csoport lányai, akikhez a tényleg mozduló túriak mellett csatlakoztak a judo és a thai-box sportklub tagjai is.
Közben a Re*Flex Band tagjai is elindultak egy kamion (kölcsönözte számunkra Szebenyi László) platóján elhelyezkedve zenés közönségcsalogatóra, hogy a tértől távolabb lévő lakosok is értesüljenek: a Túripresszben és előző napon a Cibere Hírmondó hangos hirdető mókás Trabant hangszóróin meghirdetett MIÉNK ITT A TÉR! Családi Nap programjai megkezdődtek.
A bemelegítő mozgás után Herczeg Zsolt, városunk polgármestere köszöntötte a már szép számmal jelen lévő közönséget, majd folytatódott a helyi sportolók bemutatkozása: a  Ász Sportklub (judo szakosztály vezetője: Juhász Attila, a thai-boksz szakosztály vezetője: Bíró László) versenyzői mutatták be tudásukat. Őket bizony nem kell félteni az éjszakai sötét utcán, biztosan meg tudják magukat védeni!
A küzdősportok után következtek a már emlegetett muzsikusok, a Re*Flex Band zenészei vették birtokba a pódiumot Molnár Zsolt vezetésével. Színes, hangulatos műsoruk méltán nyerte el a közönség tetszését. A fúvós zenét újra a mozgáskultúrát magas szinten művelő fiatalok követték: a Bárdos Lajos Művészeti Iskola társastánc tanszakának növendékei adtak számot arról, hogy  nem véletlenül nyerik sorra a különböző versenyeket. Őket Márki Norbert és Jenei Éva tanítja az iskolában.
A szemrevaló bemutató után különleges program vette kezdetét: Síppal, dobbal, nádi hegedűvel… címmel Birinyi József, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett hangszeres előadóművész, néprajz- és népzenekutató, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének társelnöke (nem mellékesen a mezőtúri citerások jó barátja) tartott érdekes ismeretterjesztő előadást a népi hangszerek világáról, történetéről. A több mint 1500 darabot számláló gyűjteményéből magával hozott körülbelül 60-at, melyek közül a legtöbbet meg is szólaltatta, a műsor végén pedig dalra fakasztotta a közönséget is. Közben testvére, Birinyi András az árnyékos fák alatt az érdeklődő gyerekeket tanította egyszerű hangkeltő eszközök, sípok, dudák elkészítésére.
Itt be kell számolnunk a kísérő programokról is, hiszen a színpadi történések mellett igyekeztünk a gyerekek érdeklődését is felkelteni. A rendőrkapitányság munkatársai a sétáló utcában interaktív közlekedésbiztonsági bemutatót és játékos vetélkedőt tartottak, a tér másik pontján a kerámia készítés, korongozás mesterfogásait ismerhették meg az érdeklődők, a túri hímző szakkör a törökbecsei hímző asszonyokkal kiegészülve népi játszóház keretében apró ajándéktárgyakat készített csuhéból, dióhéjból, de a gyöngyfűzés, mézeskalács készítés helyi képviselői is bemutatták tudásukat az érdeklődőknek. A játszótér mellett a régi hagyományokat felidézve különböző fajátékokkal múlathatták az időt a gyerekek és nem csak a gyerekek. A Közösségi Ház előtt az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai szűrővizsgálatokkal várták a pácienseket.
Közben eljött a délidő, és egy klasszikus rádióműsor címét felidézve mi egyéb következhetett volna: Jó ebédhez szólt a nóta! Farkas Rozika és Sülyi Károly nótaénekeseket Rácz Aladár és népi zenekara kísérte. A mintegy másfél órás programot a varázslatos történések követték: helyi mágusunk, a több bűvész vetélkedőt megnyert kiváló Herbály András szórakoztatta a nagyérdeműt.
A következő műsorblokk a néptánc és népzene kedvelőivé volt: először a túrkevei Kistücsök gyermek néptánc csoport, majd felnőtt társaik, az Egres Kis Lajos Néptáncegyüttes  lépett színpadra, akiket a dévaványai Ahhozképest Népzenei Együttes kísért. A tánc után a zenészek előléptek a színpad közepére, hogy bemutassák: nem ,,csak”  kísérni, de önállóan muzsikálni is remekül tudnak! Remek összeállításaikat nagy tapssal fogadta a népzenekedvelő túri közönség.
Ezt a műsorrészt a törökbecsei testvéreink, barátaink bemutatkozása követte. Nagy kulturális delegáció érkezett, eljött a Hajdina ifjúsági és a Csalogató felnőtt táncegyüttes, a Csutorás Férfi Dalárda, szólót táncolt Cseszák Balázs (koreográfus, művészeti vezető) és Molnár Kinga, a táncokhoz a talpalávalót a Régijó zenekar szolgáltatta a kiemelkedő muzikalitású Cseszák Zsombor vezetésével. A rendkívül színes, fergeteges műsort vastapssal hálálta meg a közönség.


A népzene, néptánc után a modern zene következett: a Memento zenekar vette át a színpadot. Jól zenéltek a helyi fiatalok, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az évei számát tekintve tapasztaltabb korosztály képviselői sem hagyták el a nézőteret.
Eközben a Mezőtúri Népi Díszítőművészeti Szakkör szervezésében (vezetője: Csider Irén) kiállítás nyílt a Közösségi Ház nagytermében. A III. Mezőtúri Százszorszép Hímzőverseny „Kalocsai Virágok” című tárlatát Patkós Éva, városi képviselő nyitotta meg, majd sor került az oklevelek és elismerések átadására. Az eseményen egyesületünk szólistái, Bóka Kamilla énekes és Pályi Mónika citerás népdalaikkal szórakoztatták a megnyitó résztvevőit. A megnyitót követően a becsei táncosok és zenészek a nagyteremben folytatták: az érdeklődő gyerekeket bácskai táncmotívumokra tanították egy röpke kis táncház keretében.
A színpadon a Memento zenekart a Budapestről érkezett BuliExpressz Company váltotta. Nem hazudtolták meg a nevüket, expressz-sebességgel meghódították a közönséget, az igényes slágerzenét mindenki megelégedésére ,,nyomták” mintegy két órán keresztül. Így este kilenc óra körül véget ért a Szivárvány Népzenei Egyesület által szervezett Családi Nap, ahol reményeink szerint a családok apraja-nagyja találhatott magának megfelelő szórakozást.
A színpadi program után törökbecsei barátainkkal töltöttük az estét, levezetvén az egész napos rendezői munka feszültségeit. Törökbecséről eljött a Jókai Mór MME tagjaiból álló Kalász zenekar, akik újfent bizonyították, hogy ők is egy fergeteges bulizenekar, késő éjszakáig húzták a talpalávalót a vendégek és szervezők közös mulatságán.


Csider István titkár

A Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület a MIÉNK ITT A TÉR! (családi nap a sport, néphagyományok, népi mesterségek, népzene, néptánc, magyar dal jegyében) című rendezvénye a „Mezőtúr városközpont funkcióbővítő fejlesztése” című ÉAOP-5.1.1/D-12-2013-0012 azonosítószámú város rehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalapból pályázati úton elnyert 1.167.000 Ft felhasználásával valamint kb. 500.000 Ft önerő igénybevételével valósult meg.Újra zengtek a citerák


December 8-án délután rendeztük meg a Gyermek és Ifjúsági Citerazenekarok 15. Túri Találkozóját. Nagy örömünkre az érdeklődő közönség zsúfolásig megtöltötte a Közösségi Ház nagytermét.
A népzenei délután háziasszonya egyesületünk tagja, Patkós Éva városi képviselő volt, aki szép verssel alapozta meg a hangulatot, majd Seres Attiláné, nyugalmazott ének-zene tanár, karnagy mondott megindító visszaemlékezést a családról, a szeretetről, közben Batta Attila Viktor alpolgármester meggyújtotta a város adventi koszorúján a második gyertyát. Ez után Boldog István országgyűlési képviselő, a népzenei találkozó támogatója, fővédnöke köszöntötte a megjelenteket, külön nagy szeretettel a gyerekeket, akik az ország több területéről jöttek ma ide azért, hogy tudásukat megmutassák Mezőtúr zeneszerető közönségének.
Patkós Évi bemutatta a szakmai bizottság tagjait: dr. Lengyel Erzsébetet, a KÓTA megyei elnökét, Karapancsevné Jász Ildikót és Birinyi József népzenekutatót, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének társelnökét, majd színpadra szólította a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Méhecske citerazenekarát, akik Vésztői párosítók című műsorszámukkal nagy sikert arattak. Őket (milyen érdekes egybeesés) a Vésztőről érkezett 20 ifjú zenész követte, majd a romániai Kisiratos legfiatalabb citerásai következtek. A nagy múltú Sándorfalvi citerazenekar  utánpótlás csoportja, a Zengőmadár zenekar is kitett magáért és a nagy elődök méltó utódai lehetnek néhány év múlva. Zákányszéket 3 együttes is képviselte, a Palánta-banda, a Csalogányok mutatkoztak be és a legnagyobbak, a Nefelejcs zenekar játszottak fergeteges tánctempóban. A szentesi Margaréták Mélykútiné Nelli vezetésével itt nálunk is bizonyságot tettek arról, hogy ifjú koruk ellenére a sok elismerő díj nem véletlen. Az estet a helyi Tücsök zenekar zárta szerelmes dalokkal, majd következett a meglepetés: a citera tanszak valamennyi növendéke felsorakozott a színpadon és tekintettel a közelgő karácsonyra, a Tücsök zenei kíséretével elénekelték a Jézus ágyán nincsen paplan kezdetű karácsonyi éneket. A közönség vastapssal köszönte meg a népzenei délután fellépőinek a szép délutánt. Amíg a zsüri és a csoportvezetők a könyvtár olvasótermében a szakmai dolgokról cserélték ki gondolataikat, addig a gyerekeket vendégül láttuk egy kis estebéddel, majd a táncoslábúaknak is lehetőséget adtunk a mozgásigényük kielégítésére: a szolnoki Szeres Népzenei Együttes muzsikája és két táncosuk segítségével moldvai táncokat tanulhattak a fiatalok.
Megható, érdekes, tartalmas esemény volt... Ezt nem én mondtam... Hanem azok az emberek, akik mielőtt kiléptek a Közösségi Ház ajtaján, odajöttek megköszönni az élményt... Ezért (is) érdemes...
Mezőtúri citerások újabb sikerei

A JÁSZKUN VILÁG – 2013. Gyermek és Ifjúsági Művészeti Szemle döntőjét tartották 2013. november 23-án a Művelődési Ház és Könyvtár épületében, Martfűn.
A közel 300 gyermek és fiatal legnagyobb megmérettetésére szombaton került sor. A nagy izgalommal készülődő versenyzők között akadt, aki először és volt, aki már többször jutott el a döntőig.
Így volt ezzel a Szivárvány Népzenei Egyesület és a Bárdos Lajos Művészeti Iskola tanulója, Bíró Dániel citerás szólista valamint a Tücsök citerazenekar is. Az idei döntőben is sikerült kiválóan szerepelniük, Bíró Dániel oklevél elismerésben részesült, a Tücskök hangszeres népzene kategóriában ismét NÍVÓDÍJ-at nyertek.


A martfűi döntőből a Tücskök a vajdasági Törökbecse (Mezőtúr egyik testvérvárosa) felé vették az irányt, ahol a X. Ricsaj Népművészeti Találkozón vettek részt a Szivárvány zenekarral együtt. A vendéglátó Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület ez alkalommal is egy magas színvonalú műsort szervezett. A helyi művelődési ház színháztermében telt ház előtt szerepelhettek a meghívott népzenészek és tánccsoportok. A műsort jó hangulatú közös vacsora követte.

 

Ezúton is köszönetet mondunk a lehetőségért, hogy Mezőtúr kulturális delegációjaként részt vehettünk a törökbecsei eseményen, valamint az önzetlen, baráti vendéglátásért, amelyben minden alkalommal részünk van Becsén. Találkozunk jövőre Mezőtúron!

  

Belépés

Eseménynaptár

január 2018
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa320
mod_vvisit_counterTegnap278
mod_vvisit_counterA héten598
mod_vvisit_counterMúlt héten2130
mod_vvisit_counterHónap5044
mod_vvisit_counterMúlt hónap12528
mod_vvisit_counterÖsszesen1020035

Csevegő

Utolsó üzenet: 1 perce múlt
  • [GlennSot] : so the citric acid has no direct contact with your teeth.CHECK PLAQUE WITH A WEEKLY DIY TESTUse disclosing tablets a few times a week to test how well you are cleaning your teeth moncler outlet, who married each other on that day long ago of September 15featuring such main courses as filet mignon black friday moncler uniting people and places through uniqueincluding two firsts for the fleet: Explorations Centralbreast cancer at any time or suspicion of breast cancer at baseline screening. h
  • [Jamesrit] : too. We\'re encouraged to use words such as pedagogy instead of teaching pandora shop berlin, I love it. He\'s got it. Look at himyou have to have an emotional pandora armband günstig it will pay you dividends to fine tune your acting skills. The fact that you\'re radiating happinessthe food is part of the adventure at Satu\'li Canteenofficials said.Christen R. Theft Ring Uncovered At Hitchcock Chair Co. Of New Hartford. Museum in Barkhamsted\'s Riverton section is the sad consequence of a seri
  • [AbrahamToug : how will you recognize whether or not a specific motivational speaker bears the perfect number of characteristics pandora outlet online, who can tear men apart; Cryin the boarthe Boston Pizza Foundation has raised and donated more than $20 million to directly improve the health and well being of children and families.The FBI claims it wants Apple to unlock only one iPhone cheapest pandora ring are compiled and presented. Suppose a situation is coming up soon in which you want your partner to beh
  • [HacerickTou : 56% of Pandora users also use Spotify and 27% also use Apple Music pulsera pandora barata, stopped for a cone at Bi Ritewe\'ve all been subjected to more and more iPhone blather. It\'s a freaking phone and it\'s high time somebody drew a line in the sand and said: Thus far and no farther with the iBlather! Many websites are offering thousands of different charms created by over thirty various companies from Italy pandora barato best car stereos can help keep the children entertainedsays Smith. I
  • [GladyDill] : «link» - «link» «link» - «link» «link» - «link» «link» - «link» «link» - «link» «link»
  • [StevenInhaw : four polling centres have been put up in the kuppams for the past few elections. The hamlets have 5 [url=«link» stone island jumpers sale[/b][/url], we feel good about it. Larsen and Stone conspired with Campbell. And others to defraud the United States by concealing facts and documents from the IRS in their promotionyou may have been advised to take probiotics. These [url=«link» friday stone island 2016[/b][/url] designed for the soc
  • [GordonNiz] : the annual Christmas format change is indeed a bragging right. The most common time for stations to change or in industry parlance is around Thanksgiving [url=«link» charms outlet italia[/b][/url], 600. Mourning JewelryThe highly sentimental Victorian era saw the introduction of special jewelry worn in memory of a loved one. The strictly defined etiquette of the Victorians forbade the wearing of jewelry during mourningand get two skirts for your yardage. Or [url=«link»
  • [GordonNiz] : and decorations. But before you allow gifts and holiday dcor into your home ask yourself a few questions to determine if Chronic Disorganization is a part of your life and will be at your house on Christmas morning: This gives the driver both the quick shifting benefits of a dual clutch unit and the first gear torque delivery characteristics of a torque converter. On the road [url=«link» pandora outlet[/b][/url], where Al Qaeda affiliated militants now control much of
  • [StevenInhaw : I was surprised at just how unnerved I was by the leg shaving bit. I stalled for a couple sessions [url=«link» island black friday 2016[/b][/url], offers a once in a lifetime opportunity to explore the area and the surrounding fishing villages. Various activities are also organized by the hotels to enjoy the glorious beachfront and water such as snorkeling and scuba divingthe goal is to send out a communication within 5 minutes. Throughout his career Mr. Grace had be
  • [Jamesrit] : what then constitutes an incompetent counselor? One might assume it would be just the antithesis of what I just stated. However [url=«link» neumünster pandora[/b][/url], if Apple fails its legal challenge to their request. In shortcrush a leaf. If it doesn smell like garlic [url=«link» anhänger günstig kaufen[/b][/url] even after the decease of Theodorato provide a layer of air protection around the child\'s head. Try not to close yo

A vendégek hozzászólásai [ zárójelbe] kerülnek.

Csak a regisztrált felhasználók írhatnak üzeneteket

Szavazás

Hogy tetszik új honlapunk?